
Karin och Brita, 1893
28 februari - 31 maj 2009
Prins Eugens Waldemarsudde har under årens lopp arrangerat utställningar med flera av det stora svenska mästarna. En av de mest legendariska har dock inte förekommit - Carl Larsson. Men nu under våren 2009 har de valt att lyfta fram hans konstnärskap. Utställningen innefattar ett 100-tal verk och visar ett rikt urval målningar, akvareller och skisser samt en aldrig tidigare visad brevväxling mellan Carl Larsson och prins Eugen själv.

Självporträtt, 1895
Carl Larssons konstnärskap är mångfasetterat - det pendlar mellan enkla karikatyrer och ett skimrande friluftsmåleri. Mest känd är han dock för sina bilder av familjelivet i Sundborn. Den kommande utställningen på Waldemarsudde visar ett 100-tal kända och mindre kända verk av konstnären. För första gången på 50 år ställs t.ex. Carl Larssons porträtt av Karin Larsson som brud ut. Förutom konstverken kommer delar av brevväxlingen mellan Carl Larsson och prins Eugen att visas. Det första bevarade brevet är skrivet 1891 av den då 26-årige prins Eugen till den 12 år äldre Carl Larsson. Det sista sändes 1918, mindre än en månad innan Carl Larssons bortgång. Prins Eugens brevsamling omfattar 52 brev och korrespondenskort från Carl Larsson.
Självporträtt i nya ateljén, 1912
Carl Larsson (1853-1919) växte upp i Stockholm under fattiga och svåra levnadsförhållanden. Som tonåring uppmanades han att söka in till Konstakademien och blev antagen. Efter utbildningen arbetade han med att illustrera böcker, tidskrifter och dagstidningar. Han tillbringade sedan ett flera år i Paris som blev en verklig prövotid för honom. 1882 vände lyckan då han begav sig till Grez, där han träffar sin blivande hustru Karin Bergöö, och började arbeta med sitt akvarellmåleri i ljusa lätta färger.
Hans genombrott sker 1883 i och med att samlaren Pontus Fürstenberg köper två akvareller som ställs ut på Parissalongen samma år. 1891 vinner Carl Larsson första pris i tävlingen om Nationalmuseums fresker. 1897 får han uppdraget att dekorera den nybyggda Stockholmsoperans plafondmålning. Samma år visas akvarellerna till Ett hem på Allmänna Konst- och Industriutställningen i Stockholm. Detta år inköper Carl Larsson småbruket Spadarvet i Sundborn by, 1901 flyttar han definitivt till Lilla Hyttnäs i samma by. Lilla Hyttnäs har genom Carl Larssons målningar och böcker blivit ett av världens mest kända konstnärshem.
I samband med utställningen ger Prins Eugens Waldemarsudde, Frankenstein och bokförlaget Max Ström ut boken ’Käre Calle Larsson - breven, prinsen och de berömda verken’.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar