måndag 20 april 2009

Pere-Lachaise viloplats

En virtuell vandring bland de döda. Den verkliga kyrkogården Père-Lachaise är en av Paris största turistattraktioner, med kartförsäljare vid grinden och frustrerade vakter vid Jim Morrisons grav som hindrar folk från att klättra över de intillliggande gravarna i sin iver att se hans viloplats. Molières grav står på höga pelare. Edith Piafs sten är platt och svart längs marken med guldbokstäver. Isadora Duncan hittas lite undangömd i en krypta. Allt från kompositörer, musiker, dansare, författare, filosofer och mycket mer går att se på denna nya och faktiskt trevliga promenad genom kyrkogården.
Bild kvalitén är toppen, man kan vandra och gå vilse lika lätt som om man vore där på riktigt! Och om man skriver in ett namn som sökord så markeras den grav man vill besöka om man klickar på det rätta namnet. Man kan då välja att vandra dit genom att klicka in sig på rätt stråk genom att följa kartan eller välja den lättare varianten och klicka direkt på det markerade korset på kartan så vips! är man där- framför den grav man önskat se.


Jag tyckte det var ro givande att vandra runt. Det som jag skulle kunna klaga över skulle nog bara vara det att om man är där i verkligheten kan man ju alltid lägga en blomma eller kort eller vad man nu önskar vid den grav eller de gravar man besöker. Men man kan ändå visa sin vördnad och respekt för de man besöker genom hemsidan och det är en ganska så annorlunda men lugnande känsla.
Gå in, ta en lugn promenad genom en av världens mest besökta kyrkogård, i en fin och solig Parisdag.
Frideric Chopin, 1810-1849

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar