fredag 17 april 2009

Slussen tävlingen avgjord


Idén bär fram stadsfronten och skapar en tydlig ny vattenfront på Södersidan med en bred torgpromenad mot vattnet. Längs den nya kajen på Söder, mot nuvarande Sjöbergs plan, tillkommer ett torg lika stort som Trafalgar Square.
Förslaget har en tydlig brolösning, som frilägger vattnet. Den lutande kopplingen mellan Södermalmstorg och Gamla stan sluttar från + 13 till + 2 meter. Det finns dessutom en diagonal koppling i kajnivå. Tanken med de två looparna är att skapa exceptionella platser som tar tillvara utblickarna, det finns plats för byggnader, till exempel serveringar, i böjarna. På högsta punkten är loopen 14 meter över kajen vilket motsvarar fjärde våningen i Gamla stan-husen intill. Även detta förslag har ett Södermalmstorg och Stadsmuseet kompletteras med en byggnad. Cykelbanan ligger intill tunnelbanan.
Framför Glashuset håller man ner bebyggelsen.

Nu är det klart hur framtidens Slussen ska se ut. Förslaget från Foster+Partners och Berg Arkitektkontor vann arkitekttävlingen. Förslaget kommer att bli verklighet, men i något modifierad form, förklarade majoritetens gruppledare vid en presskonferens på fredagen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar